Projecten

Vervangen van oevers door de hele provincie Noord-Holland

Vervanging oevers in provincie Noord-Holland
Onze opdrachtgever
Combinatie Beens Groep/Hakkers
Initiatiefnemer en opdrachtgever project
Provincie Noord-Holland
Tijdsbestek
2020 – 2023 (en verder)
coördineren proefsleuven raakvlakkenanalyse
Deel dit project

Wat houdt de opdracht in?

De combinatie Beens Groep/Hakkers gaat verschillende oevers in de provincie Noord-Holland opknappen. Deze oevers hebben versterking nodig. Dat gebeurt onder meer door stalen damwanden te plaatsen. In het kader van circulair bouwen en besparing op CO2-uitstoot, gebruiken de bouwers hier tweedehands damwanden die eerst langs het Twentekanaal lagen.

Wat doet Civaan bij dit project?

De Provincie bracht de gebieden rond Purmerend in kaart waar de damwanden aan vervanging toe waren. Aan ons de vraag om aan de hand van die gegevens een raakvlakkenanalyse uit te voeren. Uit die zogenaamde Quikscan in de vorm van een bureaustudie kwamen 15 raakvlakken met netbeheerders naar voren.

Het bleek dat 1 van de raakvlakken nader onderzoek nodig had. Het ging hier om een Qirion-kabel, een hoogspanningskabel uit 1973. Daarom maakten we op locatie proefsleuven, waarmee we de betreffende kabel konden lokaliseren. Zo konden we deze kabel digitaal inmeten met GPS-coördinaten.

Met onze drone maakten we een totaaloverzicht van de situatie.

Met gebruik van deze informatie kon Beens Hakkers-combinatie een maakbaar en geoptimaliseerd ontwerp make, met goedkeuring van Qirion.

Doordat we de exacte ligging van de kabel konden vaststellen, was het mogelijk om de kabel in de nieuwe damwandconstructie in te passen en konden we verlegging van de kabel voorkomen. Dat scheelt onze opdrachtgevers een kostbare investering en zorgt voor een snellere doorlooptijd van het project.

Wat is het resultaat van het project?

Door ons werk ontstaan er minder kabelschades bij graafwerkzaamheden. Dat leidt tot een betrouwbaarder netwerk, minder maatschappelijke schade en een vlotter verlopend project. Dit project loopt nog langer door.